Arabian tehtaan historiaa

Arabia

Kaikki vähääkään vanhoista astioista kiinnostuneet, tietävät Arabian tehtaan, joka on ollut Suomen ylpeys jo vuodesta 1874 alkaen.

Alkuvuosina kopioitiin yleisesti monia edistyneempiä tehtaita ja niiden jo tuotannossa olevia malleja. Käännekohta Arabian tehtailla kuitenkin tapahtui kun vuonna 1895 muotoilukonsultiksi palkattiin arkkitehti Jacob Ahrenberg. Tästä alkoi Arabian oman taiteellisen linjan etsintä, joka edelleen kantaa tähän päivään saakka.

Hyvin äkkiä Arabia löysikin oman persoonallisen tyylinsä, jossa olivat suurelta osin myötävaikuttamassa taiteilijat jotka työskentelivät tehtaan tiloissa. Heillä oli myös vaikutus sarjatuotantoon ja siihen minkälaiseksi se alkoi kehittyä.

Vuonna 1929 tehtaalle perustettiin aivan uuden idean saattelemana ”kauniimpaa arkitavaraa-osasto”, jossapyrittiin samaan kodin käyttöesineistä myös taiteellisesti ja visuaalisesti miellyttäviä kokonaisuuksia.

Sota aika ei suinkaan lopettanut tehtaan toimintaa, vaan korkeintaan hidasti kehitystä hiukkasen. Silloin jouduttiinkin turvautumaan hetken aikaa vain kuparipaino-ja väripainokoristeisiin.

arabia astiasto

Vuonna 1932 Arabian tuotanto jakautui entistä selvemmin käyttö ja taide esineisiin, kun Arabian taiteelliseksi johtajaksi palkattiin keraamikko Kurt Ekholm.

Vuonna 1935 Arabia aloitti tuotannossaan ensimmäistä kertaa funkkis astiastojen tuotannon, joka tunnetaan parhaiten Sinivalkona. Tässä astiastossa erikoisuutena oli sen hyvä pinottavuus ja mahdollisuus kuljettaa sitä todella pienessä tilassa. Aivan uusi asia oli myös kyseisen astiaston kohdalla se asia, että sitä oli kuluttajan mahdollista ostaa myös yksittäisinä osina.

Arabialla on mahtava historia, mutta myös mitä luultavimmin hyvä tulevaisuus. Tässä ajassa on vain entistä tärkeämpää pitää huolta siitä, että sekä Suomalainen muotokieli että taiteellisesti ja innovatiivisesti korkeatasoinen laatu säilytetään. Näillä Arabia voi edelleen menestyä, pitäytymällä omassa linjassaan ja valitsemallaan tiellä.

Arabian tuotannosta, todella monet niin astiastot kuin yksittäiset astiatkin ovat kautta vuosien olleet keräilijöiden suosiossa. Syynä tähän on varmasti laadukas ja taiteellisesti toimiva muotokieli, sekä omalta osaltaan myös tunneperäiset seikat. Moni meistä muistaa astioita kotoaan tai mummolasta ja ne tuovat miellyttäviä ja kodikkaita muistoja mukanaan.