Halutut suomalaiset lasiesineet

Suomalainen lasitaide kiinnostaa.

Suomalaisten halutuimpina esineinä ovat jo vuosikymmeniä olleet kotimaiset maljakot. Tämä perinne juontaa juurensa vahvasta lasiteollisuudesta, joka Suomessa on ollut. Olet varmaankin kuullut Riihimäen lasista, jonka tunnetuimpiin taiteilijoihin lukeutuvat Tamara Aladin ja Aimo Okkolin. Moneen suosikkeihin lukeutuva Kaj Franck teki pitkän uran Nuutajärven lasitehtaassa. Alvar Aalto on taiteilijana klassikko, joka on vailla vertaa.

Molempien perinteisten tehtaiden taival on jo päättynyt. Riihimäen lasi lopetti toimintansa 1976, mutta sen alue myytiin viime vuonna uudelle yritykselle, joka suunnittelee mahdollisesti aloittavansa lasiteollisuustoimintaa jossain muodossa. Fiskars lopetti Urjalan Nuutajärvellä sijaitsevan tehtaan vain muutama vuosi sitten, kun lasinvalmistus siirtyi kokonaan Iittalaan. Alueella on kuitenkin edelleen toimintaa, kun Nuutajärven Lasikylän kulttuurisäätiö hankki alueen. Paikalliset taidekäsityöläiset jatkavat niin ikään toiminnan parissa.

Aimo Okkolinin upeat maljakot ihastuttavat

Suomalaistaiteilija Aimo Okkolin on suunnitellut mitä upeampia lasiesineitä. Lumpeenkukka-maljakko on yksi halutuimmista luomuksista, ja kyseisen teoksen hinta nousee reippaasti yli tuhannen euron. Erityisesti neodyymin värissä oleva upea maljakko on puhallettua kristallia, jonka upea olemus häikäisee katsojan. Nämä signeeratut yksilöt ovat erittäin harvinaisia, minkä takia niitä voikin kirpputorien sijaan löytää lähinnä arvostetuista huutokaupoista. Näistä upeista teoksista ei voi olla erehtymättä, sillä fasettihiotut lehdet heijastavat kauniisti valonsäteitä. Lumpeenkukkaa on taituroitu Riihimäen lasin tehtaalla vuosina 1960-1976, 1983 sekä 1985.

Okkolinen toinen suosittu teos on Terälehdet, joka ei kalpene kauneudellaan Lumpeenkukkaan verrattuna. Tämä kaunis maljakko kaartuu ylöspäin ja on niin ikään fasettihiottua kirkasta kristallia.

Alvar Aallon vanhat maljakot tekevät kauppansa

Klassikkomaljakoista tunnetun Alvar Aallon suosio ei näytä hiipuvan. Erittäin harvinainen, 30-luvulla tuotettu Aalto-maljakko myytiin lähes 50 000 eurolla. Hinnan taustalla on harvinainen puumuotti, joka jättää erityisen jäljen upean lasiesineen pintaan. Tällaisen maljakon löytäminen esimerkiksi omalta ullakolta olisikin todellinen löytö!