Antiikkia, antiikkia


Antiikkiesineiden keräily on suosittu harrastus ja hyvästä syystä. Antiikkiesineet ovat kauniita, ainutlaatuisia ja niillä on usein tarina kerrottavanaan. Ne voivat myös olla arvokkaita sijoituksia. Ennen kuin aloitat antiikkiesineiden keräilyn, sinun on kuitenkin hyvä tietää muutama asia. Tässä artikkelissa käsittelemme yksinkertaisesti sitä, mitä antiikkiesineet ovat ja mistä keräilyssä on oikein kyse. Lue siis eteenpäin ja opi lisää tästä kiehtovasta harrastuksesta!

Mitä antiikilla tarkoitetaan?

Sana ”antiikki” viittaa yleensä johonkin, joka on hyvin vanha. Taidemaailmassa antiikki on yleensä esine, joka on yli 100 vuotta vanha. Antiikin määritelmä voi kuitenkin vaihdella lähteestä riippuen. Esimerkiksi Yhdysvaltain tullilaitos määrittelee antiikin seuraavasti: ”Mikä tahansa esine, joka on vähintään 50 vuotta vanha, eikä ole jäljennös”.

Antiikkiesineitä on monenlaisia, kuten huonekaluja, maalauksia, veistoksia ja kolikoita. Jotkut ihmiset keräävät antiikkiesineitä niiden arvon vuoksi, kun taas toiset keräävät niitä niiden kauneuden tai historiallisen merkityksen vuoksi. Alle olemme keränneet tietoa suosituimmista antiikkiesinetyypeistä esimerkkien kera.

Huonekalut

Antiikkihuonekalut on usein valmistettu puusta tai metallista ja ne voivat olla hyvin koristeellisia. Uniikimmat esineet voivat olla melko hintavia, mutta markkinoilla on myös paljon kohtuuhintaisia kappaleita.

Suosituimpien antiikkihuonekalujen joukossa ovat ehdottomasti englantilaiset Regency-huonekalut. Tämä tyyli oli suosittu 1800-luvun alkupuolella ja sille ovat ominaisia sen sirot kaaret ja monimutkaiset mallit. Toinen suosittu tyyli on 1920-1930-lukujen Art Deco. Näille huonekaluille on ominaista niiden tyylikkäät linjat ja geometriset muodot.

Antiikkisen pöydän ääressä käy mukavasti vaikka kortinpeluu, lue korttipelin nimeltään paskahousu säännöt linkin takaa.

Maalaukset

Maalaukset ovat yksi suosituimmista antiikkiesineistä. Arvokkaimpia niistä näkee usein vain museoissa tai yksityiskokoelmissa. Antiikkimaalauksia on monia eri tyylejä, tässä muutamia:

Renessanssi: Tälle tyylille on ominaista realistisuus ja yksityiskohtien huomioiminen. Tunnetuimpia renessanssimaalareita ovat Leonardo da Vinci ja Michelangelo.

Barokki: Tämä tyyli oli suosittu 1600-luvulla ja sille on ominaista dramaattinen valaistus ja värien käyttö. Tunnetuimpia barokkimaalareita ovat mm. Rembrandt ja Caravaggio.

Rokokoo: Tämä tyyli oli suosittu 1700-luvulla ja sille on ominaista keveys ja naisellisuus. Tunnetuimpiin rokokoo-maalareihin kuuluvat Fragonard ja Watteau.

Uusklassismi: Tämä tyyli oli suosittu 1700- ja 1800-luvuilla ja sille on ominaista yksinkertaisuus ja symmetria. Tunnetuimpia uusklassisia maalareita ovat mm. David ja Ingres.

Romantiikka: Tämä tyyli oli suosittu 1800-luvulla, ja sille on ominaista tunteellisuus ja värien käyttö. Tunnetuimpia romanttisia maalareita ovat mm. Turner, Constable ja Delacroix.

Veistokset

Erilaiset patsaat, rintakuvat ja figuurit ovat suosittu antiikkiesinetyyppi. Ne voidaan valmistaa monista eri materiaaleista, esimerkiksi kivestä, metallista tai puusta.

Kiviveistokset ovat usein hyvin vanhoja ja arvokkaita. Yksi kuuluisimmista kiviveistoksista on Michelangelon David. Tämä veistos on veistetty yhdestä ainoasta marmorilohkareesta ja se on yli viisi metriä korkea.

Metalliveistokset on valmistettu yleensä pronssista tai kuparista ja ne ovat usein hyvin koristeellisia. Yksi kuuluisimmista metalliveistoksista on Henri Matissen kuparista valmistettu Taistelija.

Puiset veistokset ovat usein veistoksista edullisimpia. Yksi kuuluisa puuveistos on Edgar Degasin mahonkinen Tanssi.

Kolikot

Antiikkiset kolikot ovat usein hyvin arvokkaita, varsinkin jos ne on valmistettu kullasta tai hopeasta. Antiikin sivilisaatioiden kuten Kreikan ja Rooman kolikot ovat erityisen haluttuja keräilijöiden keskuudessa.

Yksi tunnetuimmista antiikin kolikoista on roomalainen kolikko Denarius. Tämä kolikko lyötiin ensimmäisen kerran vuonna 211 eaa. ja sitä käytettiin Rooman valtakunnan loppuun asti. Se on valmistettu hopeasta ja sen arvo on nykyään noin kaksi Yhdysvaltain dollaria.

Toinen suosittu antiikkikolikkotyyppi on British Sovereign. Tämä kolikko lyötiin ensimmäisen kerran vuonna 1817 ja se on valmistettu kullasta. Sen arvo on nykyään noin 260 Yhdysvaltain dollaria.

Mistä aloittaa antiikkiharrastus?


Jos olet kiinnostunut aloittamaan antiikin keräilemisen, paras tapa aloittaa on tehdä tutkimusta. Antiikkiesineitä on monenlaisia ja voi olla vaikea tietää, mistä aloittaa.

Yksi hyvä tapa aloittaa on valita tietty antiikkityyli tai -kausi ja keskittyä keräämään esineitä kyseiseltä aikakaudelta. Näin kokoelmasi on helpommin hallittavissa ja sinun on helpompi löytää omaan makuusi sopivia esineitä.

Toinen tärkeä asia antiikkikokoelmaa aloittaessa on ostaa laadukkaita esineitä sen sijaan, että ostaisi paljon halpoja esineitä. On tärkeää muistaa, ettet ole vain keräämässä esineitä. Olet investoimassa esineisiin, joita arvostetaan ja rakastetaan vielä vuosien jälkeenkin. Edullinen harrastus keräilyn rinnalle on kortinpeluu: lue täältä ristiseiska säännöt.

Antiikkiesineitä valittaessa taivas on rajana. Aloittamalla pienestä ja keskittymällä tiettyyn tyyliin tai aikakauteen voit vähitellen kartuttaa kokoelmaasi. Aloita keräily jo tänään!