1940-luvun sisustusmuoti Suomessa

suomisen perhe

Rintamamiestalojen rakentaminen oli 1940-luvulla todella yleistä. Yleisin talotyyppi kyseisenä aikana oli puolitoistakerroksinen ja harjakattoinen lautarakenteinen talo, jonka meistä jokainen tuntee juurikin tuolla rintamamiestalo nimellä. Asuminen oli asuntopulan ja sotavuosien takia ahdasta ja sisustusratkaisut pyrittiinkin tekemään niin, että mahdollisimman suuri määrä ihmisiä pystyi asumaan pienessä asunnossa, mahdollisimman mukavasti.

Sisustuksesta tuli entistä käytännönläheisempää ja yksinkertaisempaa verrattuna aikaisempiin vuosiin. Edelleen suosittiin kuitenkin tapetteja, mutta aiempaa hillitymmällä kuosilla ja värityksellä. Värit jotka olivat suosiossa olivat hyvin pitkälle pehmeitä ja murrettuja värejä. Aiemmin tapeteissa esiintyneet suuret kuviot muuttuivat nyt pienemmiksi ja hillitymmiksi. Luonnollisuus nousi muutenkin tuon vuosikymmenen teemaksi sisustuksen osalta ja se näkyi esimerkiksi siinä miten suosituksi materiaaliksi nousi esimerkiksi rottinki. Myös suurilehtiset huonekasvit olivat suosittuja ja muotokieli tuon ajan käyttöesineissä luonnon  muotoja mukailevaa.

Valaistukseen ruvettiin myös kiinnittämään entistä enemmän huomiota kyseisellä vuosikymmenellä, mutta vain lähinnä huolta kannettiin sen riittävyydestä ja tehosta. Sisutuksellinen tai esteettinen puoli ei tuona aikana vielä kuulunut olennaisena osana valaistussuunnitteluun.

1940-luvun suuriin kodin uudistuksiin kuului myös keittiökaappien muuttuminen kiinteiksi kalusteiksi. Aiemmin kaapistot olivat olleet erillisiä lipastoja ja vitriinejä, joissa säilytettiin tavaroita. Kiinteät kaapistotkin olivat kuitenkin täyspuuta, yleisesti maalattua sellaista. Myös astiankuivauskaapit yleistyivät 1940-luvulla, kun niitä alettiin valmistaa teollisesti.

Sisäovet muuttuivat entistä yksinkertaisimmiksi laakaoviksi, korvaten aiemmin käytössä olleet peiliovet. Kaiken kaikkiaan sisustuksen haluttiin olevan entistä yksinkertaisempaa ja käytännöllisempää, niin että kotona toimiminen olisi helpompaa. Rankat ja niukat sotavuodet olivat opettaneet ihmisille käytännöllisyyden tärkeyden.

Hyvän käsityksen Suomalaisesta 1940-luvun sisustuksesta saa katsomalla esimerkiksi Suomisen perhe-elokuvia, joissa näkyy hyvin Suomalainen sisustustyyli ja elämänmeno kyseisellä aikakaudella. Astioina näkyy runsaasti Arabian astioita ja vielä 1940-luvulla maitokannun käyttäminen oli vielä yleistä. Ajat ovat muuttuneet, mutta esimerkiksi vanhat Arabian astiat tai kauniit täyspuiset huonekalut pitävät pintansa edelleen!