Antiikki vs. Vintage

Nämä kaksi termiä, antiikki ja vintage, ovat tuttuja sanoja vanhoja esineitä kuvaillessa, varsinkin markkinointipuheissa. Harvempi kuitenkaan miettii antiikin ja vintagen eroja sen tarkemmin, mutta haluaisimme silti keskustella hieman näiden kahden termin eroista. Arkipuheessa näiden termien sekoittaminen ei niinkään haittaa, mutta esimerkiksi ostoksia tehdessä on hyvä ymmärtää myyjien käyttämät termit.

 

antiikkimekko

Antiikki

 

Lyhyesti sanottuna antiikiksi lasketaan esineet, jotka ovat vähintään 100 vuotta vanhoja. Antiikiksi voidaan kutsua esimerkiksi vanhoja huonekaluja, taidetta, koruja sekä erilaisia käyttötavaroita vähintään vuosisadan takaa. Mikä tahansa asia ei kuitenkaan voi olla antiikkia, vaan esineen täytyy omata jonkinlaista arvoa joko esteettisesti tai historiallisesti. Näin kuvailee antiikkia ainakin The Antiques Roadshow -TV-sarja.  Antiikin myynnin lisääntymisen myötä termiä on alettu säännöstellä vielä tarkemmin. Esimerkiksi antiikkiesineen tulee olla alkuperäisessä muodossaan, ja se saa olla enintään 49-prosenttisesti restauroitu.

 

Vintage

 

Vintage-termiä näkee enemmän kuvailemassa tavaroita, joita on helppo kerätä, kuten koriste-esineitä, koruja tai vaatekappaleita. Sana vintage juontaa juurensa Ranskasta, missä sitä käytettiin viinin päivämäärän yhteydessä kertomaan rypäleiden kasvuajasta ja näin antamaan ylimääräistä tietoa itse viinistä ja sen arvosta. Jos viinin vintage-vuosi oli hyvä, tämä merkki tarkoittu myös viinin korkeampaa arvoa. Termin historia auttaakin meitä ymmärtämään hieman paremmin, kuinka sanaa vintage sitten pitäisi käyttää. Yleensä termin yhteydessä tulisi mainita vuosi, jolta esine on peräisin. Vintage-esineet eivät ole 100 vuotta vanhoja, mutta niiden tulisi olla peräisin vähintään 20 vuoden takaa.

Vintage-vaatteet ovat hyvä esimerkki vuoden ja termin yhdistämisestä, sillä näitä vaatteita näkee monen yllä tänä päivänä Suomessakin ja niiden myynti sujuu hyvin. Esimerkiksi kellohameita kuvaillaan 1950-luvun vintage-tyylinä ja 1980-luvun puhvihihoja kasarivintagena. Usein vintage-tuotteita myydään monissa erilaisissa liikkeissä, siinä missä antiikkiesineitä välittävät nimenomaan antiikkikauppiaat.

 

vintageclothes

 

Joskus myyjät sekoittavat nämä termit, mikä saattaa olla hieman sekavaa potentiaalisille ostajille. Tärkeintä kuitenkin on tietää tuotteen alkuperästä nimenomaan ajankohta, jotta sen arvon voi määrittää. Kannattaa kuitenkin olla tarkkana etenkin netistä ostaessa, että myyjä osaa asiansa ja tietää tuotteesta tarpeeksi. eBay on erinomainen paikka tehdä löytöjä, ja sivustolla on tietoa myös vintagen ja antiikin eroista. Itse myyjältäkin kannattaa kysyä hänen mielipidettään termien eroista, mikäli hän käyttää niitä mainostaessaan tuotteitaan.