Antiikkiesineet ja kummittelu

Antiikkiesineet ovat siitä jännittäviä, että niihin myös joskus kuulee liitettävän kummitustarinoita ja yliluonnollisia tapahtumia. Kauhuelokuvissa on moni varmastikin nähnyt vanhan nuken heräävän eloon, tai antiikkisen kaapin sisältävän jonkun karmivan salaisuuden. Onko antiikkiesineiden kummittelu taipumuksessa sitten perää? Voiko edellisten omistajien tunteet ja energia siirtyä esineisiin ja aiheuttaa uudelle omistajalleen harmia ja unettomia öitä? Tieteellistä näyttöähän tästä ei ole, mutta sitäkin enemmän tarinoita joissa kerrotaan pelottavista tai mystisistä tapahtumista.kummitus

Kummittelevista nukeista on tuhansia erilaisia tarinoita olemassa, joissa vanhan antiikkinuken ostanut henkilö huomaakin nuken heräävän eloon yöllä. Silloin nukke saattaa yrittää vahingoittaa uutta omistajaansa, tai vain käyttäytyä uhkaavasti. Neuvojakin tälläisen nuken taltuttamiseen löytyy. Keskiyöllä se tulee viedä läheiselle hautausmaalle, haudata kasvot alaspäin ja poistua haudalta katsomatta taakseen. Tämän jälkeen koti tulee puhdistaa nuken energiasta tuoreella katajan oksalla jota poltetaan valkoisen kynttilän liekin päällä.

Kertomuksia on myös vanhoista tauluista, joiden uskotaan kummittelevan. Taulujen hahmojen on nähty liikkuvan, tai vaihtavan ilmeitään sekä ilmaisevan erilaisia tunnetiloja. Joidenkin selitysten mukaan tähän on vain syynä tavallista taitavampi muotokuvamaalari, joka saa mallin/mallien ilmeet ja eleet näyttämään erilaisilta eri tavalla tulevassa tai siivilöityvässä valaistuksessa. Mikä lie totta, sen saa jokainen itse ratkaista omilla aisteillaan.

Usein myös vanhoissa rakennuksissa kummittelee. Viihtyvätkö aaveet oman aikakautensa ympäristössä, vai mikä selittää sen että kummittelu on yleisempää vanhojen esineiden sekä rakennusten liepeillä? Onko kummitus jäänyt vangiksi asumaansa rakennukseen, tai ottanut vaikkapa nuken olomuodon, kun sen oma maallinen ruumis on kuolemassa kadonnut. Joka tapauksessa ihmiset ovat raportoineet lukuisia yliluonnollisia tapahtumia juurikin antiikkiliikkeissä. On kuultu ja nähty ovien avutuvan ja sulkeutuvan, ilman että paikalla on ketään, vanhojen kynttelikköjen on nähty liikkuvan ja jalanjälkien ilmestyvän kuin tyhjästä. Moni tälläisen tapahtuman kokenut ei ole kokenut sitä pelottavaksi, aave tai kummitus ei ole halunnut mitään pahaa ihmisille, vaan on vain jostain syystä päätynyt samaan aikaan ja paikkaan elävien kanssa.

Yleinen uskomus on, että aaveet ovat henkiä jotka eivät ole uskaltaneet tai päässeet jatkamaan matkaansa valoon ja ovat siksi jääneet kiertelemään elävien keskuuteen. Ehkä kuten jo aiemmin mainitsin omassa talossa, tai omien aikakauden esineiden lähistöllä olo tuo tälle eksyneelle sielulle rauhaa ja turvallisuuden tunnetta. Joidenkin teorioiden mukaan ihminen joka kuolee yllättäen ja ei tajua itse kuolleensa, jää kummittelemaan ennen kuin hänelle itselleen selviää että hän on poistunut elävien maailmasta.

Antiikin ystävien ei kuitenkaan kannata tälläisten tarinoiden takia pelästyä ja jättää haluamiaan antiikkiesineitä ostamatta, sillä luultavaa on että muutenkin kiinnostaviksi koettuihin esineisiin, saadaan lisättyä vielä lisää kiinnostusta kertomalla ja jakamalla näitä yliluonnollisia tarinoita. Joillekin se saattaa olla jopa syy tehdä ostopäätös ja haluta omistaa antiikkinen esine. Mikä onkaan hienompaa kuin omistaa jotain, johon liittyy mielenkiintoinen ja jännittävä tarina.

Yhtä monta kertaa kuin antiikkiesineisiin on liitetty aaveita, niin on jouduttu myöntämään että kyseessä oli jonkinlainen huijaus, joko taloudellisen edun tai julkisuuden tavoittamiseksi. Aihe on varma valinta saada ihmiset kiinnostumaan ja mahdollisesti jopa haluamaan jonkun esineen, jonka ympärille liittyy näin paljon mystiikkaa ja yliluonnollista.