Jomalan kirkko ja Kankaisten kartano

jomala

Tänään käsittelemme antiikkia hiukan eri katsantokannasta, sillä kerromme Suomen vanhimmista rakennuksista. nämä tittelit kuuluvat Jomalan kirkolle ja Kankaisten kartanolle, joka sijaitsee Ahvenanmaalla. Tämän kirkon alkuvaiheet kulkeutuvat niinkin kauaksi kuin 1260-luvulle saakka.

Epäilyksiä on myös esitetty siitä, että kirkko voisi olla jopa tätäkin vanhempi, sillä asiakirjoja kyseiseltä ajalta on säilynyt hyvin, jos ollenkaan. Toinen asia minkä takia tarkkaa ikää on ollut vaikeaa varmistaa on se, että ennen rakentaminen saattoi kestää jopa vuosikymmeniä tai satoja.

Jomalan Pyhän Olavin kirkko on rakennettu harmaakivestä ja se on mitoiltaan suhteellisen lyhyt, mutta leveä rakennus (12,8mx14,2m). Kirkon upeat seinämaalaukset ovat vuodelta 1280 ja seinää koristava krusifiksi 1300-luvun alkupuolelta.

Kirkkoa on kuitenkin laajennettu alkuperäisestä koostaan, suuremmaksi 1800-luvulla, jolloin Jomalan kirkko sai myös nyt sille ominaisen muotonsa ja kokonsa.

Jomalan kirkkoa ympäröi hautausmaa, jossa voi nähdä hautoja lukuisilta eri ajanjaksoilta.

 

kankainen

Kankaisten kartano on yksi ainoita Suomalaisia keskiaikaisia kartanoita, jonka ovat rakentaneet Suomen aateli. Harvinaista on myös se, että seon ollut asuttuna lähes koko historiansa ajan. Tämä uljas kartano sijaitsee Maskunjoen laakson viljelyseudulla. Ympärillä on myös laaja rautakautinen ja keskiaikainen asutusalue, joka onkin varmaan aikoinaan ollut elävä ja upea kokonaisuus. Kartanon ensimmäinen omistaja oli Turun linnanvouti Klaus Lydekenpoika Diekn. Tämän jälkeen kartanon ovat omistaneet mm. Aminoffit, Hornit ja Hasselbomit. Kartanon historia on täynnä mitä mielenkiintoisempia vaiheita ja nykyään se toimii juhlien ja esimerkiksi kokousten pitopaikkana.

Kummatkin edellämainituista kohteista ovat mielenkiintoisia paloja Suomen historiaa ja lämpimästi voikin suositella kumpaakin edellämainittua paikka, jos on yhtään kiinnostunut Suomen historiasta ja rakennuskulttuurista. Nämä kyseiset rakennukset ovat Suomen mittakaavassa todella vanhoja, sillä on muutamia muita rakennuksia jotka ovat säilyneet kaukaisuudesta meidän päiviimme asti. Siksi näihin kannattaakin ehdottamasti tutustia tarkemmin ja aistia sitä uskomatonta historian havinaa mikä näiden rakennusten lähettyvillä on.