Meikit ja niiden historia!

barokki

Tänään käsittelemmen meikkejä ja niiden historiaa. Kaikenlainen itsensä ehostaminen on kautta historian ollut ihmisille tärkeää ja siksi meikkien historia meneekin jopa niin kauas historiassa, kuin muinaiseen Egyptiin saakka.

Muinaisessa Egypitissä meikkejä käyttivät naisten ohella myös miehet ja lapset. Ranskassa ehostaminen sallittiin vain ja ainoastaan aatelisille ja alemman luokan oli turha haaveilla itsensä kaunistamisesta.

Kristinuskon levitessä laajemmalle alueelle, meikkaamisesta tuli asia, jota ei suositeltu niin kutsutuille kunniallisille kansalaisille. Tästä huolimatta meikkaaminen jatkui jossain muodossa ja esimerkiksi erilaisten hedelmien ja marjojen käyttö poskien punaamiseen oli todella yleistä.

Myöhemmin 1600-luvulla meikki paksuni taas ja aines osina ruvettiin käyttämään peittävämpiä, mutta myös samaan aikaan myrkyllisiäkin aineita, kuten lyijyä, elohopeaa ja rikkiä. Ajan kuluessa nämä aineet pilasivat ihon ja saivat aikaan pahoja haavaumia ja paiseita. Kosmetikka aiheutti myös runsaasti muita terveysvaikutuksia, kuten hengityksen haisemista, päänsärkyä, hampaiden lähtöä ja pahimmassa tapauksessa ihminen lopulta kuoli sivuvaikutuksiin.

Silmiä korostettiin Barokin aikana belladonnalla, joka laajensi pupilleja ja sai silmien katseesta intensiivisemmän ja tummemman. Kauneuspilkut olivat myös tuona kyseisenä aikana kovassa huudossa ja niiden paikka kasvoissa vaihteli sen mukaan missä milloinkin oli jonkinlainen kauneusvirhe joka haluttiin peittää.

Meikkauksen asema yhteiskunnassa on vaihdellut suuresti aikojen saatossa ja joskus ehostus on jopa katsottu epäkohteliaaksi eleeksi kanssaihmisiä kohtaan. Näin tapahtui esimerkiksi 1800-luvulla, kun Englannin kuningatar Victoria ilmoitti julkisessa kannanotossaan meikkauksen olevan epäkohteliasta ja ylemmälle säädylle sopimatonta.

Kaikesta huolimatta itsensä ehostaminen on jatkunut kautta ihmiskunnan historian, oli se sitten ollut sallittua tai ei. Ensimmäiset kaupalliset kosmetiikkayhtiöt aloittivat toimintansa 1900-luvun alkupuolella ja niistä vanhin ja maineikkain on kaikkien tuntema  L’Oréal.