Antiikin keräily

 

modern

Antiikin keräilystä on tullut entistä suositumpaa, myös nuoremman sukupolven keskuudessa. Antiikkiesineitä metsästetään turuilta ja toreilta innokkaasti. Mikä antiikista tekee tässä ajassa niin suositun keräily ja sisustuskohteen, että siitä ollaan valmiita maksamaan isojakin summia? Onko haaveissa saavuttaa antiikilla jotakin mitä meiltä tästä ajasta puuttuu, kuten kiireettömyyttä ja esineen elinkaaren arvostamista sen jokaisessa vaiheessa?

Nykyihminen elää hyvin pitkälle maailmassa, missä kertakäyttökulttuuri jyllää ja määrittelee meidän jokaisen arkea. Antiikki antaa meille perspektiiviä nykypäivään, kun vertaamme esimerkiksi asioiden tärkeysjärjestystä ihmisten elämässä nyt ja silloin kauan aikaa sitten.

Antiikin käsite heräsi eloon varsinaisesti synkän keskiajan jälkeen, joilloin ihmisillä silloinkin oli tarve johonkin muuhun kuin mitä heidän sen hetkinen arkensa heille pystyi tarjoamaan. Antiikin keräily on siis loppujen lopuksi isompi asia kuin ensin sen ajattelemme olevan. Se paitsi määrittelee meitä ihmisinä, niin kertoo haaveistamme ja maailmankuvastamme luultua enemmän. Antiikin suosio onkin kasvanut jopa taloustilanteen kiristyessä, sillä hankalampina aikoina ihmiset turvautuvat pysyviin asioihin.

Suomessa antiikiksi lasketaan yli 50 vuotta vanhat tavarat, joita löytääkin suhteellisen hyvin kuolinpesien huutokaupoista ja antiikkiliikkeistä. Osa antiikkia ostavista tuntee saavansa samalla muutakin kuin tietyn tavaran tai huonekalun, antiikki esineet tuovat omistajalleen usein myös statusta, hyväksyntää tai trendikkyyttä, mikä onkaan ostajan prioriteeteistä ensisijalla?

Miellyttävää antiikissa on se että antiikki sopii kaikkiin koteihin, kunhan esineet tai kalusteet valitaan tarkasti. Antiikilla on sellaista ajatonta ja pysyvää tyylikkyyttä, että siihen eivät juurikaan muotioikut vaikuta. Vanha hyvin tehty esine näyttää 50 vuoden päästä yhtä hyvälle kuin se näyttää tänään, se ikääntyy arvokkaasti ja tyylillä! Tästä lähtökohdasta ajatellen tulisi myös nyt ostaa esineitä, jotka kestävät hyvin aikaa, joiden muotoilu on ajatonta ja materiaali laadukasta. Tästähän kuitenkin perimmiltään on kuitenkin kyse antiikissakin. Ostaessamme siis nyt uusia laadukkaita esineitä voimme mahdollisesti jättää jälkipolvillemme jotakin, minkä he kokevat antavan heille saman fiiliksen kuin meille nykyinen antiikki. Mielestäni antiikin keräilyn kasvamisen syynä onkin ensisijaisesti tunnepuoli ja ajattomista esineistä saatava lohtu, nykyisin niin kovassa ja nopeassa maailmassa!