Suomen vanhimmat rakennukset

historia

Sillä olemme kiinnostuneita antiikista, olemme luonnollisesti myos kiinnostuneita historiasta, ja sitä kautta vanhoista rakennuksista. Tänään päätimmekin kirjoittaa hieman Suomen vanhimmista rakennuksista. Moni ei ehkä vielä tiedä, mutta Suomessa on useita todella vanhoja rakennuksia, jotka kertovat Suomen muinashistoriasta vielä tänäkin päivänä. Rakennuksilla on upea taito puhutella ihmisiä, sanomatta sanaakaan. Sama pätee parhaimpiin maalauksiin, ja vanhoihin esineisiin, mutta ei siitä nyt sen enempää.

Suomen vanhimmista rakennuksista voidaan olla montaa mieltä, mutta jos puhutaan vanhimmista silti pystyssä olevista rakennuksista, on Ahvenanmaalla sijaitseva Pyhän Olavin kirkko tai toiselta nimeltään Jomalan kirkko, vanhin niistä. Sen rakentaminen on aloitettu noin 1270-luvulla.

Yksi Suomen vanhimmista linnoista on Turun linna, jonka rakentaminen aloitettiin jo 1280-luvulla. Turun linna, samoin kuin Hämeen linna muistuttavat samaa rakennustyyliä, jolla Pyhän Olavin kirkkokin on rakennettu.

Vanhin Suomen vielä alkuperäisessä käyttötarkoituksessa olevista rakennuksista on Vöyrin puukirkko. Kirkkoa käytetään vieläkin normaalisti, ja on sinänsä erikoista, että puurakennus on säilynyt niinkin kauan, kuin Vöyrin kirkko. Se on valmistunut vuonna 1626, eli kirkko on huomattavasti uudempi, kuin edellä mainitut rakennukset.

Muutama vuosi sitten Turun lähistöltä löydettiin Suomen vanhimman kirkon jäännökset, jotka todettiin kaivauksien perusteella olevan jo 1100-luvulta lähtöisin. Mikäli kiinnostuksesi heräsi, lue toki lisää tästä Ylen artikkelista.