Ruokatavat keskiajalla

keskiaiaka

Keskiajalla ruokailu ja ruokatavat erosivat jonkinverran nykyisistä, sillä silloin eri yhteiskuntaluokilla oli kaikilla hyvin erilaiset ruokailutottumukset keskenään. Vain ja ainoastaan ylemmällä yhteiskuntaluokalla oli varaa lihaan,kalaan sekä kaukomaiden mausteisiin, alempien yhteiskuntaluokkien syödessä enemmän kasvispainotteista ruokaa.

Keskiajalla ruokapöytään eivät vielä kuuluneet nykyisin niin yleiset tomaatti, paprika, kaakao, kahvi, kalkkuna ja peruna. Nämä muuttivatkin saapuessaan todella radikaalisti Eurooppalaisten ruokavaliota ja saivat sen huomattavasti monipuolisemmaksi ja maistuvammaksi.

Alemmilla yhteiskuntaluokilla tarjolla oli enimmäkseen erilaisia kasviksia sekä vilja-ja maitotuotteita. Varsinkin erilaiset puurot olivat todella suosittuja ja ne olivatkin monissa perheissä ruokavalion perusta.

Rikkaammilla ruoka koostui enimmäkseen eriliaisista lihatuotteista, munista ja kalasta. Keskiajalla paasto oli edelleen tarkasti noudattettavissa oleva asia, mutta silloinkin ylempi yhteiskuntaluokka nautti surutta kalaa.

Mausteiden käyttö oli keskiajalla nykyistä huomattavasti monipuolisempaa ja mausteita käytettiinkin todella runsaasti. Varsinkin ylemmillä yhteiskuntaluokilla vartaassa paistaminen oli yksi suosituimmista ruuanvalmistuskeinoisa. Köyhempi kansanosa yleensä keitti ja paistoi omat ruuat.

Kasviksista yleisimmin käytettiin kaali, erilaiset sipulit, pavut, nauris, palsternakka ja nokkonen. Kasvissyönti ei keskiajalla useinkaan ollut valinta, vaan taloudellisesta tilanteesta johtuvaa.

Yleisiä säilöntätapoja keskiajalla olivat esimerkiksi suolaus ja savustus, jotka pitivätkin varsinkin erilaiset lihatuotteet todella hyvin syömäkelpoisina.

Kaiken kaikkiaan ruokavalio keskiajalla oli paljon luultua monipuolisempi. Ruokatuotteita osattiin jo jalostaa jonkinverran ja niiden erilaisista terveysvaikutuksistakin oli olemassa tietoa.

Juomista suosituimpia olivat olut ja viini, sillä veden juomista ei juurikaan harrastettu. Suomessa juomavalikoimaan kuului myös piimä, joka oli virkistävä, hyvin säilyvä ja terveellinen vaihtoehto.

keskiaiaka ruokailu