Antiikkinuket

Monella suomalaisellakin vanhemmalla ihmisellä saattaa olla kotonaan vanhoja nukkeja, jotka ovat joko jäänteitä omasta lapsuudesta tai sitten isovanhemmilta saatu perintönukke. BBC:n artikkelissa puhuttiin arvokkaista nukeista ja sen luettuani minäkin motivoiduin kirjoittamaan asiasta. Niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, nämä ränsistyneen näköiset nuket saattavat olla jopa tuhansien eurojen arvoisia, joten nyt kokoammekin hieman tietoa siitä, mistä tunnistaa arvokkaan antiikkinuken!

antiikkinukkeja

Antiikkinukke vai tavallinen nukke?

 

Kuten aikaisemmin mainitsimmekin, aika on yksi tärkeimmistä antiikkisen arvon määrittelijöistä. Esimerkiksi 80-luvun Barbie-nukkeja ei vielä voi laskea varsinaiseksi antiikiksi, vaan antiikkinuken statuksen saavat lähinnä sodanajan lelut tai niitä vanhemmat nuket.  Mitä vanhempi nukke, sitä arvokkaampi se on. Esimerkiksi vuodelta 1916 oleva posliininukke myytiin jopa 219 000 eurolla!

Muut vaatimukset arvokkaalle nukelle ovat sen hyväkuntoisuus sekä alkuperäisyys. Alkuperäisyydellä tarkoitan sitä, että lelu ei saa olla kopio vanhemmista nukeista vaan sen täytyy olla aito ja juuri siitä maasta, mistä sen väitetäänkin olevan. Hyvä kunto onkin vähän mutkikkaampi juttu, ovathan nuket yleensä tarkoitettu lasten leikkeihin. Posliinista valmistetut nuket tietysti pysyvät paremmassa kunnossa kuin muovista tai samantapaisista materiaaleista valmistetut, mutta toisaalta jos kätköistä löytyy muovinen nukke 1900-luvun alusta, voi olla varma siitä, että sen hintakin tulee olemaan korkea.

Jos sinulla tai tuttavallasi on hallussasi vanha nukke, auttavat sen arvon määrittelemisessä antiikkiesineiden asiantuntijat, kuten esimerkiksi Antiikki Maini ja Veli.